Tel.: 06-20/965-3903
Fax.: 06-22/342-520
E-mail: info@albapower.hu
Internet: www.albapower.hu

Bővebb leírás az Aquaturn falszigetelési technológiáról

Az Aquaturn egy utólagos falszigetelő és falkiszárító technológia

Az AQUATURN eljárás a nedves, vizesedő falak szigetelésére az elektroozmozis fizikai jelenségét alkalmazza, mely mint elektrokinetikai effektus lehetővé teszi a folyadék vándorlási irányának megváltoztatását.

Az elektroozmozis a kapillárisos, pórusos testekben, rendszerekben (pl. falazat) rendszerint felfelé, a gravitáció ellenében kialakuló folyadékszivárgásban, vándorlásban jelentkezik.

Az elektroozmozis által, mint hajtóerő által működtetett folyadékáramlási irány megváltoztatását az AQUATURN technológia az elektromos potenciálkülönbség és a kettősréteg fázishatár egyidejű kialakításával valósítja meg.


AQUATURN technológia:
A szigetelendő épület falazatába egy szondasorral összekapcsolt, vezetőként működő elektródarendszer kerül beépítésre oly módon, hogy az elektródasor beágyazásakor, rögzítésekor az elektropermeabilitást és a kettősréteg fázishatár kialakulását segítő adalékanyag kerül a speciális rögzítő habarcsba.

Technológiai sorrend:

  • a szigetelendő épület fő és belső válasz falazatainak vizesedési mértékének műszeres –elektromos potenciálkülönbség - méréssel történő meghatározása.
  • a mért értékek alapján fajlagos potenciálkülönbség számítása, kinetikai meghatározása, majd ennek alapján az elektródarendszer és a szondasor technikai paramétereinek megtervezése.
  • elektródarendszer és szondasor helyének kimérése, bejelölése, kifúrása, majd rögzítése a speciális, adalékolt habarccsal.
  • a falazat, ill. vakolat helyreállítása, festése, stb.

A rendszer indításakor a falazatból a nedvesség eltávozása azonnal megindul és mindaddig tart, amíg a falazatban nedvesség található. A rendszer a feed back elvén működve önszabályzó. Amennyiben a teljes kiszáradást követően bármely okból az elektródaszint magasságáig nedvesség kerülne a falazatba a rendszer automatikusan bekapcsol és eltávolítja azt.

Az AQUATURN eljárással a falazat (a körülményektől, évszaktól, páratartalomtól, stb. függően) 3 - 6 hónap alatt teljesen kiszárad. Ez a folyamat – különösen indokolt esetben - egy e célra kifejlesztett készülékkel felgyorsítható, így ezen idő akár a felére is csökkenthető.

A falazat kiszárításával egészségesebbé válik a lakótér, megszűnik a falazatból kipárolgó nedvesség miatti penészesedési lehetőség. Az épület vizesedés okozta további statikai károsodása elkerülhető. Az egyéb okokból bekövetkező belső légnedvesség és páratartalom növekedés (pl. páraelvezetés, szellőzés, elszívás hiánya v. hőszigetelési hiba miatti hő híd kialakulás, páralecsapódás) következtében kialakuló penészesedést a rendszer nem tudja kiküszöbölni.

A rendszer működéséhez külső energiaforrást nem igényel. Működőképessége és hatásfoka évtizedeken keresztül változatlanul fennmarad, karbantartási szükséglete nincs. Funkcionális szempontból egységes egészként kezelendő, ezért bármely elemének eltávolítása, a részek közötti kapcsolat megszüntetése, illetve a rendszer fizikai, kémiai károsítása működésképtelenséget okoz.

Vissza