Tel.: 06-20/965-3903
Fax.: 06-22/342-520
E-mail: info@albapower.hu
Internet: www.albapower.hu

Vakolat helyreállításának folyamata az Aquaturn falszigetelési technológia során

A vakolat helyre állítására kizárólag légpórusos vakolat használható. Általunk a Soriplan Poro lélegző vakolat javasolt.

Általános tulajdonságok

Szilikátbázisú, műanyaggal adalékolt, szürkés színű szárazhabarcs. Az ebből készített vakolat magas pórustartalmánál és kedvező páraáteresztő képességénél fogva jól szellőző, "lélegző".

Alkalmazási terület

A Soriplan Poro szárazhabarcs különböző oknál fogva átnedvesedett falazatok kiszárítására, szárazon tartására szolgál. Ilyen okok lehetnek például a talajnedvesség, talajpára elleni szigetelés teljes hiánya vagy hibája, magas belső páratartalom, gépészeti hibából átnedvesedett, de gépészeti szempontból kijavított falazat stb.

 Különösen ajánlott utólagos falszigetelést követően a vakolat helyreállítására.

Egyéb esetben szigetelés nélkül, egymagában csak a pórusos vakolat használata esetén hatásossága a nedvesedés okától és mértékétől függ, melyek megítélése általában szakértőt igényel.

Alkalmazható akár homlokzati falak külső és belső oldalán, akár beltéri falakon. Belső helyiségben csak nem magas páratartalom, vagyis megfelelő szellőztetés mellett működőképes. Felhasználható kisebb javítások, vakolatpótlások elkészítésére is.

Felület előkészítés

A feltáskásodott, málló vakolatrészeket le kell verni és a falazat fugáit mélyen ki kell kaparni. A korábban felvitt cementes vízzáró vakolat maradványait különös gonddal kell eltávolítani. A nedvesség további nagy mértékű bejutását, ha ennek veszélye még fennáll, meg kell akadályozni a nedvesedés okának megfelelő módszerrel (pl. csőrepedés esetén annak javítása, talajból felszívódó nedvesség ellen falszigetelés erre alkalmas eljárással stb.). A vakolat helyreállítása előtt a felületet portalanítani, majd a Soriplan Poro hígabb konzisztenciájúvá kevert anyagával 25 kg poranyaghoz kb. 10 liter víz, kellősíteni kell. Ha a régi, levert vakolaton erős só kivirágzás mutatkozott, célszerű a falazatban illetve a felületen levő sók, só- oldatok eltávolítása. Erre kivallóan alkalmazható a STOPSÓ, só kivirágzás elleni felületkezelő anyag.

Az anyag előkészítése

A Soriplan Poro szárazhabarcsot szabályozható fordulatszámú fúrógépbe helyezett keverőszárral kell megkeverni. A 25 kg-os csomagolási egység tartalmát 5 liter (20 tömeg%) vízzel kell összekeverni oly módon, hogy az előre kimért keverővízbe folyamatos keverés közben kell a szárazhabarcsot beleönteni. A megfelelő pórustartalom kialakításához fontos a keverés közbeni habosodás, azonban vigyázni kell arra is, hogy a képződött habot túlkeveréssel ne verjük szét. Amennyiben az anyagot más célra (pl. vakolatjavítás) használjuk, habosítása nem szükséges, de ebben az esetben a felhordott anyag lassabban szárad. A keverési idő fúrógépbe fogott keverőszár használata esetén a körülményektől függően 3-6 perc. A jól megkevert anyag a szerszámra nem tapad, arról lecsúszik. Hagyományos betonkeverőben hosszabb (kb. 10 perc).

Felhordás

Az előzőekben leírt módon előkészített felületre a megkevert anyagot egy rétegben 15-20 mm vastagságban lehet és kell felhordani. Ennél vastagabb vakolat csak több rétegben készíthető. A frissen vakolt felület simítható, esetleg saját anyagával fröcskölhető. Ha a magas pórustartalom megőrzése fontos, a habarcsot ne sokat simítsuk, inkább rusztikusabb felületet készítsünk. A frissen felhordott vakolatot védeni kell az erős huzattól és tűző napsütéstől, mert a túl gyors száradás a vakolat megrepedezését okozhatja.

Felületkezelés

Amennyiben kivárható, a további munkákat a fal kiszáradása, kiszellőzése után célszerű csak megkezdeni. A felület további simítását szükség esetén pl. festés előkészítéséhez, csak jól lélegző anyaggal pl. meszes glettel szabad elvégezni. A pórusos vakolatot festeni is csak jó páraáteresztő képességű festékkel érdemes.

a szárazhabarcs halmazsűrűsége:

1300-1500 kg/m3

a megkötött vakolat testsűrűsége (28 nap):

max. 1500 kg/m3

pórustartalom:

30-40 %

páradiffúziós ellenállás:

kb. 106 m2s Pa/g

bedolgozhatósági idő:

4 óra felett

ajánlott min. vastagság:

15-20mm

Anyagszükséglet: 2 cm vastagságban kb. 22 kg /m2

Forgalmazók: Kemikál Építőanyag-ipari Zrt országszerte több mint 300 partnere.

Vissza